Het Probleem:
Naar schatting belanden er jaarlijks ruim 1 miljoen paar veiligheidsschoenen op stortplaatsen in Nederland!
Veel materialen van deze veiligheidsschoenen zijn niet biologisch afbreekbaar. Over 100 jaar zou je zomaar nog je oude paar schoenen tegenkomen.
Het lange afbreekproces benadrukt de noodzaak van duurzame methoden voor het omgaan met veiligheidsschoenen aan het einde van hun levensduur, zoals recyclen en hergebruiken, om de impact op het milieu te verminderen.
Onze oplossing
Bij de Circular Footwear Alliance laten we geen enkel paar veiligheidsschoenen op de stortplaats belanden. We zorgen ervoor dat ze ingezameld, ontmanteld en gerecycled worden op het hoogste niveau, zodat deze grondstoffen niet verloren gaan.
Alleen met jouw inzet kunnen we impact maken en zorgen voor een circulaire toekomst!
Samen de benodigde schaalgrootte
-
- De veiligheidsschoenen gaan in een shredder die de hele producten in kleine stukjes breekt.
- Deze stukken worden gescheiden in ferro metalen, non-ferrometalen, textiel en pluis, rubber en PU, leer en schuim.
- Alle materialen worden vermalen tot zeer fijne deeltjes (granulaat).
- De materialen worden voorbereid tot secundaire grondstoffen voor gebruik in gloednieuwe producten waar mogelijk.
Ooit zullen jouw schoenen misschien terugkeren als…
Isolatie Speeltuintegel
Wij zijn trotse partners van:
Samen met FastFeetGrinded streven we ernaar om alle grondstoffen een nieuwe toepassing te geven.
Milieueffecten:
Behoud van natuurlijke hulpbronnen: Het recyclen en hergebruiken van materialen uit veiligheidsschoenen vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen, zoals leer, kunststof en metalen. Dit helpt de druk te verminderen die wordt uitgeoefend op natuurlijke hulpbronnen zoals water, land, en mijnbouwgrondstoffen.
Reductie van water- en energieverbruik: Het recyclen van materialen vermindert de behoefte aan nieuwe productieprocessen, waardoor de hoeveelheid water en energie die nodig is voor de winning en verwerking van nieuwe grondstoffen wordt verminderd.
Vermindering de CO2-voetafdruk: Recycling van materialen leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de winning, productie en verwerking van nieuwe grondstoffen, waardoor de impact op klimaatverandering wordt verminderd.
Bevordering van circulaire economie: Het ontmantelen en recyclen van veiligheidsschoenen draagt bij aan het bevorderen van een circulaire economie, waarbij materialen opnieuw worden hergebruikt en gerecycled in plaats van een lineaire benadering van produceren, consumeren en weggooien.
Door een inzameldoos van CFA te kopen, creëer je werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor je direct bijdraagt aan het bevorderen van fatsoenlijk werk en economische groei.
Voor een gedetailleerde onderbouwing van de cijfers op ons dashboard klik hier.